Поводом обележавања Светског дана добровољних давалаца крви у Црвеном крсту Србије, уприличена је свечаност којој су присуствовали представници Министарства здравља Републике Србије и добитници награда и признања у области добровољног давалаштва крви. Свечаности у Београду, у име Града, приствовала је помоћница градоначелника за здравствену и социјалну заштиту, људска и мањинска права др Гордана Дамњановић којој је уручено престижно признање Црвеног крста Србије „Најхуманији град“ за резултате постигнуте у добровољном давалаштву крви у 2023. години. Крагујевац је, поред Пожаревца и Пирота, град који је постигао висок проценат прикупљених јединица крви у односу на број становника, што је резултирало континуираним и несметаним снабдевањем болничке банке крви, током 2023. године.

Ово је осми пут како се Крагујевац крунише признањем „Најхуманији град“, али резултат постигнут у 2023. години најбољи је до сада. То је само доказ да смо били на правом путу када смо улагали у развијање добровољног давалаштва, неговање узајамне солидарности међу грађанима и подизање свести о значају добровољног давалаштва крви, као јединог начина помоћи човеку који изискује трансфузију, истакла је Дамњановић. Црвени крст Крагујевац и Служба за снабдевање крву и крвним породуктима су јаке карике на пољу мотивације и промоције доборовољног давалаштва крви, а Град Крагујевац је подржавао и подржава сваку активност и иницијативу, које ће доприносити обезбеђивању довољних количина крви, додала је Дамњановић.

У сали Скупштине града, Град Крагујевац и Црвени крст ће 14. јуна, на Светски дан добровољних давалаца крви, уприличити пријем и доделу признања за вишеструке добровољне даваоце.