Пацијентима и породицама са децом оболелом од ретких болести уручени су ваучери које могу да искористе за куповину лекова,  медицинских средстава и рехабилитацију. Више од 60 ваучера крагујевачким породицама са члановима који су у Регистру лица оболелих од ретких болести уручила је Сања Лакић, државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију. Уручењу у Центру за спорт и рехабилитацију особа са инвалидитетом „Искра“ у име града присуствовала др Гордана Дамњановић помоћница градоначелника за здравствену и социјалну заштиту, људска и мањинска права и др Небојша Ранковић, директор Института за јавно здравље Крагујевац.

Ваучери су велики и значајни подухвати које је покренуло председништво РС а које је основало Групу за подршку породицама са децом  оболелом од ретких болести, казала је Сања Лакић, државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију и истакла да је ово  само један од корака у развоју подршке и помоћи. Процедура за аплицирање је врло једноставна а читава кампања се показала веома позивно јер је подстакла грађане да се пријаве на Регистар лица оболелих од ретких болести који данас броји више од три хиљаде. Она је истакла да Министарство од локалних самоуправа и градских удружења и организација очекује иницијативе и сугестије према којима ће се креирати програми и буџет.

Град Крагујевац као одговорна локална самоуправа основала је буџетски фонд при Центру за социјални рад за помоћ породицама са члановима оболелим од ретких болести, суфинасирајући лечење у максималном износу од 500 хиљада динара, казала је др Гордана Дамњановић, помоћница градоначелника за здравствену и социјалну заштиту, људска и мањинска права и подсетила да је у оквиру сарадње са Министарством  за бригу о породици и демографију кроз подстицајна средства реализовани бројни пројекти међу којима ХАСАП кухиња у ПУ ''Нада Наумовић'', реновирани вртићи ''Шврћа'' и ''Црвенкапа'' и многи други за унапређење здравља и подршку здравственом систему. Све то што заједно чинимо јесте одговорност и друштвена брига за здравље и јавно здравље за помоћ породицама и вулнерабилним категоријама, поручила је др Дамњановић.

Институт за јавно здравље као републичка институција је медијатор у локалној заједници и иницијатор за превазилажење проблема као и сугерисање републичким органимаради остваривања заједничког циља а то је здравији и безбеднији живот суграђана. Ваучери су један од корака ка остварењу тог циља, закључио је др Небојша Ранковић, директор Института у Крагујевцу.

Пацијенти који данас нису подигли ваучере, Министарство за бригу о породици и демографију доставиће поштом на кућну адресу.