У Великој летњој акцији добровољног давања крви у Роди коју су организовали  Црвени крст Крагујевац и Болничка банка крви Универзитетског клиничког центра Крагујевац прикупљено је   близу 60 јединица  ове драгоцене течности. 

С великим поносом и захвалношћу, истакла је др Гордана Дамњановић, помоћница  градоначелника за здравствену и социјалну заштиту, људска и мањинска права, Град Крагујевац  је осам година узастопно носилац признања Најхуманије средине када је добровољно давалаштво крви у питању. Велику  захвалност дугујемо и  Центру за трансфузиологију УКЦ Крагујевац и ГО Црвеног крста за промоцију добровољног давалаштва крви а које Град финансијски подржава. Као резултат свега јесу млади, нови даваоци који чине  преко 5 % добровољних давалаца. Тиме Крагујевац поново  показује да је најхуманија средина нарочито у летњем периоду када је крв преко потребна за ванредне ситуације, поручила  је др Дамњановић.  

Волонтери Црвеног крста поручују да је Велика летња акција једна од најзначајних акција у току године, захваљујући се добровољним даваоцима, позвали су нове, хумане људе да помогну у прикупљању довољне количине.

Традиционално, пријатељ велике летње акције СПД Раднички, свим даваоцима поклонио је по пет улазница за отворене градске базене. 

Крв могу да дају све особе узраста од 18 до 65 година. Интервал између давања крви треба да буде три месеца за особе мушког , а четири за особе женског пола.

Иначе, хумани Крагујевчани и Крагујевчанке крв могу дати сваког радног дана у Служби за трансфузију УКЦ Крагујевац од 7:30 до 19:00 часова.