Град Крагујевац био је домаћин централне манифестације ''У њеним рукама'' коју је поводом 15. октобра, Међународног дана жена на селу организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде на Шумадија сајму. Поздрављајући учеснике манифестације и бројне званице међу којима су били и представници више министарстава Владе РС, градоначелник Крагујевца Никола Дашић је посебну захвалност изразио мајкама, сестрама, бакама и свим женама које живе на селу, на њиховом активизму и борби да обезбеде виши положај жена на селу.

Кроз историју највеће заслуге приписиване су мушкарцима и неправедно су запостављане жене, одувек стубови куће, казао је градоначелник Никола Дашић истакавши да су оне данас способне и одлучне, присутне свуда и у политици, и у бизнису и у бизнисима на селу. Кроз програме министарстава држава препознаје потребу да оснажи мала пољопривредна газдинства и произвођаче хране чији су оснивачи жене. Тенденција подршке женама на селу види се кроз програме Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља, Развојне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, додао је Дашић и навео да у овом тренутку према  подацима Агенције за привредне регистре око 24 посто регистрованих пољопривредних газдинстава чине власнице. То није мали број али није ни коначан који желимо да постигнемо, јер без жене нема ниједног правог српског домаћинства, поручио је Дашић.

Манифестацију на којој је своје производе изложило 28 удружења жена са села из свих крајева Србије отворила је Ливија Павићевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Манифестација ''У њеним рукама'' слави жене које представљају кичму руралне Србије које својим трудом и преданошћу обликују наша села, унапређују живот у њима и одређују будућност, не само наше пољопривреде него свима нама, казала је државни секретар Павићевић. Међународни дан жена на селу, истакла је она, установљен је не само због равноправности и активног учешћа жена на селу и у свим структурама друштва и власти већ и да би подсетио на изазове са којима се жене на селу суочавају.

Већину породичне радне снаге на сеоским газдинствима чине жене, чак 59,3 посто, а носиоци више од 30 посто укупно пријављених пољопривредних газдинстава чине жене. Тај број расте, а Министарство пољопривреде, казала је државни секретар подстиче њихово економско оснаживање додатним бодовима и кредитима са 1% каматном стопом као и правилницима за сваки део пољопривредне производње имајући у виду да се жене најчећше баве производњом органске хране, производњом поврћа и цвећа у пластеницима, прерадом пољопривредних производа, пчеларством као и сеоским туризамом.

Пројекат Конкурентне пољопривреде Србије који се спроводи у сарадњи са Светском банком, подсетила је Павићевић, значајно доприноси оснаживању жена у руралном подручју јер сваки трећи подносилац захтева је жена. Жене на селу имају огроман потенцијал да унапреде своје заједнице, јер оне нису само раднице, већ кераторке наше заједничке будућности, поручила је она.

Манифестацији „У њеним рукама“ присуствовао је и Никола Бертолини, шеф кооперације ЕУ који је рекао да је трећина буџета Европске уније посвећен очувању села и пољопривреде. Он је подсетио да се у Србији имплементира ИПАРД програм са различитим мерама подршке пољопривредницима и изразио задовољство што 15 процената од укупног броја корисника бесповратних средстава тог програма  чине жене. 

У оквиру презентација ''Жене на селу'' приказан је прилог о Весни Арсић, председници организације ''Вредне руке села Рабровца'' из околине Младеновца, која своје домаћинство развија производњом поврћа, воћа и цвећа и прерадом производа. Председницама удружења уручени су пригодни поклони.