На данашњој седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа у чијем раду је учествовао и градоначелник Крагујевца Никола Дашић истакнуто је да би Србија до краја године требало да достигне процену привредног раста од 3,8 одсто.

На седници Савета за БДП, на којој су анализирани резултати у свим областима важним за стабилност домаће економије и одрживи привредни раст, указано је на то да су грађевинарство, рударство, индустрија и сектор ИКТ кључне области за остваривање привредног раста.

За постизање већег привредног раста, важно је, како је наведено, да сваки пројекат и сва министарства, локалне самоуправе и јавна предузећа убрзају активности да би се испоштовали рокови.

Једна од тема била је и Зелена агенда, односно стварање услова за благовремену припрему привреде за увођење таксе на угљен-диоксид на тржишту ЕУ, која почиње са пуном применом почетком 2026. године.

На седници је закључено да је неопходно континуирано праћење и извештавање о стању инвестиционих пројеката и убрзање њихове реализације, с обзиром на то да је отпочео четврти квартал 2024. године.