Изградња новог Универзитетског клиничког центра Крагујевац требало би да почне крајем следеће године, изјавила је, након обиласка ове здравствене установе, министарка здравља проф. др Даница Грујичић.

Како је навела, тендер за пројектовање новог УКЦ биће објављен до 15. априла, а пројекат ће највероватније бити проширен на још неке зграде унутар овог здравственог комплекса.

Шумадија је центар Србије и кад је добро Шумадији добро је целој Србији. Према томе, Крагујевац није занемарен. Данас сам обишла и Центар за физикалну медицину и рехабилитацију и уверила се у каквим условима раде. Вероватно ћемо пројектовање морати да проширимо на још неке зграде унутар здравственог комплекса. Што се тиче Дечије клинике, она ће морати да буде потпуно нова. Градиће се на месту садашње јер је статика зграде таква да мора да се руши. Дечија клиника ће имати све што је потребно за децу до 16 година – казала је министарка Грујичић.

Када је реч о набавци опреме, у послдњих шест месеци уложено је око 5 милиона евра у куповину опреме за УКЦ Крагујевац.

Оно што ћемо ургетно набавити већ у првој набавци која би требало да се распише у току овог месеца је комплетна опрема за неонатологију, све што је тражено, комплетна опрема за патологију, јер да бисте имали успешну онкологију морате да имате перфектну патологију. Набавићемо и нови микроскоп и нови ултрасонични аспиратор за неурохирургију – казала је Грујичић.

Са поносом истиче да је неурохирургија у Крагујевцу достигла висок професионални ниво тако да пацијенти из овог региона више не морају да долазе у Београд јер у Крагујевцу могу да добију комплетну неурохирушку здравствену заштиту онако како треба и како протоколи налажу.

Ово су велике ствари за Крагујевац које смо имали прилику да чујемо од министарке Грујичић, и када је реч о најави реконструкције УКЦ Крагујевац као и о његовом опремању. За град Крагујевац је Универзитетски клинички центар заједно са Универзитетом једна од најбитнијих институција, и у егзистенцијалном и у развојном смислу – казао је градоначелник Никола Дашић.

Дашић се овим приликом захвалио и проф.др Бобану Милисављевићу, директору УКЦ Крагујевац који се налази на челу једног веома успешног тима, Александру Милошевићу, државном секреатару у Министарству здравља који се залаже да интересе свог града у Београду и за наставак пројекта реконструкције УКЦ и свим донаторима који су у претходном периоду помогли овој установи и када је у питању реконструкција појединих одељења и у набавци опреме.

Министарка Даница Грујичић је своју посету УКЦ Крагујевац започела присуством јутарњем колегијуму ове установе где се детаљно упознала са менаџментом установе, плановима и проблемима са којима се сусрећу, пре свега кадровским и потребом за набавком опреме.

Наишли смо на аспослутно разумевање од стране министарке. У претходном периоду добили смо три нова скенера, два мобилна рендгена, три стационарна рендгена и линеарни акцелератор, тако да ћемо у наредном периоду наставити са опремањем свих јединица УКЦ Крагујевац и трудићемо се да свим грађанима који гравитирају ка овом здравственом центру којих је око два милиона, здравствену заштиту подигнемо на још виши ниво – казао је Милисављевић.

Министарка Даница Грујићић је након обиласка УКЦ Крагујевац обишла и Дом здравља Крагујевац.