Након годину дана од потписивања комерцијалног уговора у Државном дата центру у Крагујевцу, један од светских ИТ гиганата, отворио је први Oracle Cloud регионални центар у Југоисточној Европи. У присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, амбасадора САД у Србији Кристофера Хила, министра информисања и телекомуникација, Михаила Јовановића, министарке за бригу о породици и демографију, Дарије Кисић, в.д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милана Латиновића, градоначелника Крагујевца Николе Дашића и директорa Data Cloud Techology, Данилa Савићa почео је са радом регионални центар.

У оквиру отварања Oracle клауд регионалног центра, у присуству потпредседника за клауд технологије и регионалног директора за Северну и Источну Европу компаније Oracle, Кенета Јохансена, потписан је први комерцијални уговор између ове корпорације и Телеком Србија, чиме је највећа домаћа телекомуникациона компанија постала први корисник јавне Oracle Cloud инфраструктуре.

У Крагујевцу, самом срцу Шумадије дешава се сарадња ИТ тимова, казао је амбасадор САД Кристофер Хил и изразио поштовање за уложене напоре, пре свега Влади Републике Србије која је фокусом на ИТ технологију створила Србију каква је данас. Желим да се захвалим и успешној ИТ компанији Oracle и њиховој вери у будућност ове земље и људе Србије који ангажовано раде јер желе да изграде Србију као бренд. Велика ми је част што сам овде и имам прилику да видим нешто што је данас најбоље што свет има. Србија са свим овим гледа и иде напред, казао је амбасадор Хил. 

Ово је изузетно важан дан за Крагујевац и за читаву нашу ИТ индустрију која је у последње две године постала мотор развоја српске економије. Отварањем свог првог регионалног центра у Југоисточној Европи овде у Државном дата центру у Крагујевцу, срцу Шумадије Oracl је показао веру у нашу земљу, а пре свега у наше људе и капацитете за развој у будућности, казала је премијерка Брнабић.

Захваљујући Oraclovom присуству у Србији и Крагујевцу и отварањем центра већ имамо заинтересоване компаније да можда сличне центре отворе у Крагујевцу. За даље јачање Крагујевца као својеврсног ИТ центра у Србији за нас је следећи важан корак инвестирање у изградњу Иновациони дистрикт у оквиру кога ће бити канцеларије попут Oracla, затим научно-технолошки парк, национални сајбер секјурити центар и простор за стартап компаније. Тиме обезбеђујемо отварање нових радних места и стварамо атмосферу у којој ће компаније знати да овде могу безбедно да инвестирају и да им из Крагујевца пружамо све услуге и комфор. Имамо јасне планове за Крагујевац, нашу Шумадију и знамо како даље да водимо Србију у будућности - да наши млади остају овде али и да се из иностранства враћају у своју земљу, казалa је Брнабић, захваливши се амбасадору Хилу на подршци и Oraclu на поверењу. Она је изразила наду да ће у скоријој будућности У Србију доћи још много оваквих компанија а за то нам је Oracl отворио врата, поручила је премијерка Брнабић. 

Оracle у Србију инвестира више од 20 година и данас је велики дан за нашу компанију, казао је потпредседник за клауд технологије и регионални директор за Северну и Источну Европу компаније, Кенет Јохансен. То значи да одавде почиње будућност улагања и изградња јединствених услуга. Желимо да омогућимо сагледавање потенцијала и пружимо услуге за пословање како унутар тако и ван Србије. Срећни смо што смо данас овде и што смо на располагању нашим клијентима, рекао је Јохансен. 

Одлука Оraclа, једнe од највећих ИТ компанија на свету, да на комерцијалној основи закупи простор и чува своје податке баш у Србији, овде у Крагујевцу, у Државном дата центру - показује да смо ми као држава, наше институције, наши стручњаци својим знањем и залагањем, успели да победимо на веома конкурентном и оштром ИТ тржишту најразвијеније европске земље. Ово је круна напорног, одлучног и посвећеног рада великог тима, на челу са председницом Владе Аном Брнабић, рекао је министар Јовановић. То је слика Србије коју данас желимо да пошаљемо у свет, то је победа Владе РС и свих наших грађана, то је нови имиџ Србије, предводника у дигитализацији, трансформацији и знању, поручио је министар Михаило Јовановић.

Бесконачно сам срећан због свега што се дешава у сфери ИТ у Крагујевцу, казао је градоначелник Никола Дашић. Државни дата центар је за нас право богатство а то се сад и показује када нам долазе светски лидери, ИТ гиганти попут Оracla. То ће и друге стране компаније довести у Крагујевац, јер Крагујевац постаје јужноевропска ’’силицијумска долина’’. Из било ког дела света да ангажујете Oraclove сервисе у падајућем менију ће се појавити Србија и Крагујевац и то је велика ствар, истакао је градоначелник Дашић. У светлу дигиталне трансформације Крагујевац ће бити један од пет градова у Србији који ће имати научно -технолошки парк у оквиру којег ће бити изграђен Иновациони дистрикт. То ће управо бити још један подстрек за младе научнике и стручњаке, за наш Универзитет и све људе који се баве сличним стварима, да остану овде и стварају највећа светска достигнућа у својим областима јер Крагујевац има све светске услове за то, поручио је градоначелник Крагујевца. 

Инвестиција, коју је корпорација Oracle уложила у овај регионални центар, отвара додатне могућности за даљи развој ИКТ сектора у Србији али и усавршавање и запошљавање кадрова из ове области. Свака компанија у Србији има прилику да искористи предности перформанси и безбедности Орацле клауд инфраструктуре (OCI) која флексибилно подржава обим и раст различитих индустрија и сектора, укључујући здравство, малопродају и банкарство.