На Инвестиционој конференцији „Нове могућности за инвестирање 23“  Њ.Е. амбасадор Европске уније Емануел Жиофре и градоначелник Крагујевца Никола Дашић потписали су писмо о намерама о отварању Европске куће у Крагујевцу.

Наша мисија је да Србија постане још већи део европске привреде док се налази на путу интеграција Европске уније. Ми морамо да помогнемо српској влади да створи боље окружење за српске привреднике да напредују, иновирају и расту, казао је амбасадор Жиофре. Европска унија је главни донатор у Србији. Из Европске уније у Србију је у последњих неколико година стигло преко 60% инвестиција. Оно што желимо, казао је Жиофре, је да будемо сигурни да ће српска економија бити спремна да буде конкурентна када постане део јединственог тржишта Европске уније, а то значи да морамо да створимо капацитете у малим и средњим предузећима, да помогнемо произвођачима да буду продуктивнији, осигурамо да држава и државне установе буду јаке, отпорне и способне да се носе са конкурентним притиском јединственог тржишта као и да помогнемо изградњу инфраструктуре која је неопходна предузећима у овом процесу.

Крагујевац је град са дугом историјом и битан део Србије који као привредно подручје има снажну будућност. После Београда, Новог Сада и Ниша, одлучили смо, рекао је амбасадор Жиофре да отворимо Европску кућу и у Крагујевцу и захвални смо локалној самоуправи што нам је обезбедила локацију. То је кућа у којој ће Европа бити отворена грађанима, предузетницима, наставницима, младима, културним активистима, цивилном друштву и наравно бизнису. Наша кућа повезује институције Европске уније са грађанима и приближава Шумадију и Крагујевац европским вредностима, казао је Жиофре и најавио отварање 2024.године.  

Крагујевац је четврти град по величини у Србији и ово ће бити четврта Европска кућа која се отвара у Србији. Јако је добро што се нама делегација ЕУ приближава на тај начин директно, на локалном нивоу, казао је градоначелник Дашић и додао да је највећи бенефит, поред тога што ћемо у кући Европске Уније моћи да сведочимо култури саме Европе и свим нашим историјским сличностима, моћи и конкретно, свако од нас грађана да се упозна са пројектима и учествује у комуникацији са ЕУ.