Центар за несталу и злостављану децу и Град Крагујевац потписали су данас Споразум о сарадњи у згради Градске управе. Циљ потписивања овог документа је спровођење активности које се односе на превенцију трговине људима и сваког облика злостављања деце. Споразум су потписали Игор Јурић, директор Центра за несталу и злостављану децу и Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за социјалну и здравствену заштиту. Потписивању су присуствовали представници институција социјалне заштите, Тужилаштва, цивилног сектора.

Оно што је јако важно, након страшних догађаја које смо прошли, локална заједница би требало да се много више укључи. Ја сам захвалан граду Крагујевцу зато што је препознао значај превенције и превентивног рада. Изузетно сам захвалан зато што су данас све релевантне институције биле присутне, од Тужилаштва, Министарства унутрашњих послова, до невладиног сектора, јер чини ми се да ми само на овај начин можемо превентивно да делујемо. Мислим, да смо у претходном периоду, као заједница, као друштво, занемарили управо превентиву.  Мислим да сада не смемо да будемо демотивисани. Напротив. Ја сам и данас рекао да мотивација и жеља да радимо на нашим активностима везано за превенцију оваквих трагедија, као што је она која нам се недавно догодила, мора да буде никад већа – казао је Јурић.

Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту најавила је да ће  град оформити радно тело за превенцију малолетничке деликвенције и вршњачког насиља.

Ми ћемо се искључиво бавити превенцијом, развијањем интерсекторске сарадње и писањем процедура и протокола које се односе на то на који начин ћемо сарађивати и размењивати информације. Жеља нам је да свако од професионалаца из система и цивилног сектора да максимални допринос. Од самог почетка, рађања, васпитавања деце, до завршетка школовања, да пропратимо читав тај период раста и развоја и да препознамо било какав проблем у правом тренутку и да одреагујемо на прави начин. Да помогнемо породици, да јој олакшамо, да се она врати оном традиционалном духу, начину васпитања који се базира на поверењу, повезаности, одговорности и развијању добрих и квалитетних људи и добрих и квалитетних односа у породици – казала је Дамњановић.

Након потписивања споразума, Игор Јурић, директор Центар за несталу и злостављану децу одржао је предавање о безбедности деце на интернету ученицима шест и седмог разреда крагујевачких основних школа у сали Скупштине града.

Када говоримо о овој теми, али и о нестанцима деце и о трговини људима, интернет је место где најчешће креће разговор и где почиње манипулација саме жртве. Због тога је важно да их упознајемо са стварима које су њима изузетно доступне, а са друге стране изузетно опасне – казао је Јурић.