За учеснике Регионалног фестивала младих ''Мала ноћна музика'', Данка Андоновски, чланица Градског већа за инцвестиције и управљање пројектима и Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом, организовали су пријем у Свечаном салону зграде Градске управе.

Значај оваквог пројекта је најпре у размени искустава са градовима из региона и истовремено да још једном се сусретнемо са представницима градова наших побратима и пријатеља. То је највећа добит оваквог пројекта, рекла је Данка Андоновски, чланица ГВ и истакла да не постоји ниједан бољи начин да се један град улепша него лепом музиком на трговима и улицама града као што ће  Крагујевац бити овог викенда, поручила је Андоновски.

Поред тога што ћемо наступити у двадесетом граду ове године, кроз овај пројекат смо имали прилике и да упознамо колеге из Македоније и Републике Српске и да са њима разменимо искуства, да се дружимо на културним догађајима у Крагујевцу, нашем заједничком граду пријатељу а да истовремено надоградимо своја знања или научимо нешто ново, као на данас одржаној радионици Менаџмент и маркетинг у култури, казао је Миро Крушчић, уметнички руководилац и диригент хора Antivari Musica из Бара који ће вечерас од 20 сати наступити на Ђачком тргу. Све нас овде веже заједништво у музици, уметности и култури, поручио је Крушчић.

Годинама уназад градови Крагујевац и Фоча сарађују у области спорта и културе и она се реализује на добробит свих нас, каже Игор Ћурчић, шеф пројектног тима града Фоче. Он истиче да су могући и начини да се прошири сарадња и на друге фестивале или заједничко аплицирање за нове пројекте код других фондова, за шта, чини ми се има и воље и енергије и знања, додаје Ћурчић.

Весна Јовановска, представница Града Охрида задужена за област културе каже да су овакви партнерски пројекти за све градове учеснике веома значајни најпре због размене искустава, информација, начина за решавање питања у спровођењу политике за младе, али све у свему увек доносе лепа искуства, казала је она и изразила наду да ће се и Охрид бити носилац сличног пројекта који ће заједнички са Крагујевцом реализовати.

Пројекат „Подршка промоцији регионалних активности цивилног друштва на Западном Балкану“ има за циљ да допринесе регионалној интеркултуралној сарадњи кроз организовање низа активности за младе. Финансиран је од стране Western Balkan Funds (Фонда за Западни Балкан) и Европске уније а у оквиру Позива за подношење предлога регионалних пројеката. Укупан буџет пројекта, у оквиру којег се реализује Регионални фестивал Мала ноћна музика, је 18 хиљада евра, а учешће Града је око четири хиљаде евра. Партнери на пројекту: Бар, Охрид и Фоча.

Вечерас од 20 сати на Ђачком тргу у оквиру Фестивала наступиће хор Antivari Musica из Бара, Црна Гора, Оркестар младих хармоникаша и камерни ансамбл ФИЛУМ-а, а сутра увече, 4. јуна Квинтет флаута из Охрида, Северна Македонија, Вокални трио и Хор Мали лицеум. Од 10 сати у Бизнис иновационом центру за учеснике фестивала ће се одржати друга едукативна радионица.