Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, Град Крагујевац, Црвени крст Крагујевца и Завод за трансфузију у оснивању организовали су пријем за вишеструке добровољне даваоце крви којима су овом приликом, у згради Градске управе, уручена вредна признања и захвалнице. Уручено је 16 признања даваоцима који су више од 10 пута дали крв, по 7 признања онима који су крв дали 20 и 35 пута, 14 признања за даваоце коју су крв дали 50 пута, два признања за оне коју су драгоцену течност дали 75 пута и четири признања за оне који су је дали 100 пута.

Претходних седам година, Град Крагујевац је захваљујући броју добровољних давалаца крви и броју прикупљених јединица крви на годишњем нивоу добијао признање које се зове „Најхуманија средина“. Доста тога зависи од промоције добровољног давалаштва али и од бриге и пажње и одавања почасти и признања добровољним даваоцима, што ми и чинимо дуги низ година.

Град Крагујевац подржава и финансира ГО Црвеног крста, а  кроз пројекте у области здравствене заштите подржава и организације цивилног друштва које се такође баве организовањем и промоцијом добровољног давалаштва крви – казала је Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Црвени крст Србије има улогу да се бави мотивацијом и промоцијом добровољног давалаштва крви. Још једна важна карика, према речима Марице Патрногић, пр-а Црвеног крста Крагујевац је здржавање давалаца крви.

 Управо данашње активности које организујемо поводом Светског дана добровољних давалаца крви, поред промоције имају за циљ да покажемо да бринемо о даваоцима, и ова признања су вид бриге о њима, односно исазивање поштовања у име читаве заједнице. Желим да подсетим да се сваком јединицом крви могу спасити три одрасла човека, па  простом математиком можемо видети колико је сваки од ових хероја учинио за нашу локалну заједницу – казала је Патрногић.

Признање „Широко срце“ које додељује Црвени крст Крагујевца, овом приликом додељено је радним организацијама, образовним установама и удружењима грађана који су остварили најбоље резултате у области давалаштва крви током протекле године.

Признање је уручено и др Гордани Дамњановић, дугогодишњем волонтеру Црвеног крста и дугогодишњем добровољном даваоцу крви за посебне заслуге у области промоције добровољног давалаштва.

Награђенима су се обратили и прим.др Стеван Китанић, председника Црвеног крста Крагујевца и др Никола Кастратовић из Завода за трансфузију крви.