Након успешно реализована три нивоа такмичења Пажљивкове смотре – школске, општинске и регионалне, данас је на крагујевачком Шумадија сајму отпочела републичка смотра која се одржава 13. и 14. јуна.

Деца предшколског узраста и првих и других разреда основних школа из 26 локалних самоуправа у полуфиналним и финалним републичким надметањима показаће колико су научила о безбедном понашању у саобраћају. У претходних шест месеци у томе су им активно помагали васпитачи, учитељи и родитељи, као и вршњаци и добро познати лик Пажљивко уз помоћ књига, бојанки, цртаних филмова и других едукативних материјала.

Пројекат организује Агенција за безбедност саобраћаја уз подршку локалних самоупраа и Савета за послове безбедности саобраћаја, са циљем да се кроз вршњачку едукацију и на интересантан начин деци скрене пажња на то шта је безбедно, а шта није у различитим саобраћајним ситуацијама на путу од куће до школе, као и после школе и како се треба понашати на улици, у парку, у аутомобилу, или аутобусу…

На почетку финалног дела такмичења за прваке учеснике су поздравили Бранко Стаматовић,, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја, Маја Ангеловска, чланица Градског већа за комуналне делатности, Славиша Лакићевић, начелник Управе саобраћајне полиције МУП Србије и Душан Борковић, аутомобилиста и активни промотер безбедности у саобраћају.

Идеја целог такмичења јесте да деца науче како да буду безбедна у саобраћају. За нас је свако дете које је учествовало у Пажљивковој смотри победник самим тим што је научило нешто ново и корисно, а то су саобраћајна правила, како да сутра безбедно дође од куће до школе, како да се безбедно вози у аутомобилу, Радимо велику и важну ствар за безбедност деце у саобраћају и свако ко је узео учешће у овом пројекту дао је велики допринос напорима да ни једно дете не изгуби живот у саобраћају.

Захвални смо сваком детету, родитељу, васпитачу, учитељу, представнику локалних самоуправа и свима који су узели учешће на труду и посвећености.“ – поручио је Стаматовић.

На овогодишњој трећој по реду Пажљивковој смотри учествовао је највећи број деце до сада, као и највећи број локалних самоуправа. Преко 90.000 деце из 71 локалне самоуправе имало је прилику да кроз вршњачку едукацију и на забаван начин учи о правилима безбедног понашања у саобраћају.

Маја Ангеловска, чланица Градског већа за комуналну делатност захвалила се Агенцији за безбедност саобраћаја и свим партнерима на пројекту.

Велико нам је задовољство и част што се у нашем граду одржава републичка Пажљивкова смотра у којој учествују деца из 26 локалних самоуправа. Деца су у протеклих шест месеци на један веома интересантан начин усвајала нова знања и потврдила постојећа везано за безбедно понашање у саобраћају. Слободно можемо рећи да је циљ пројекта остварен, а то је унапређење саобраћајне културе код деце као најугроженије категорије учесника у саобраћају. У току је израда пројекта „Методологија зона школа“ у оквиру кога такође сарађујемо са Агенцијом за безбедност саобраћаја и добијамо препоруке за уређење зона школа у погледу унапређења путне инфраструктуре и сигнализације – поручила је Ангеловска.

Душан Борковић, аутомобилиста и промотер безбедности у саобраћају дао је савет деци, учесницима Пажљивкове смотре да се труде да оно што су научили током овог пројекта покажу и личним примером, односно својим понашањем у саобраћају.

Ја као аутомобилиста возим брзо на тркачкој стази, али не и у саобраћају. Ако ме неко види да се тркам у саобраћају, дајем лош пример. Тако и ви треба да будете промотери у саобраћају и дате пример својим вршњацима и својој околини – казао је Борковић.

По завршетку финалног дела такмичења за прваке, биће уручене дипломе, медаље и пехари победницима. Сутрадан, 14. јуна на Шумадија сајму ће бити организовано финале за ученике другог разреда.