За ученике и професоре Средње школе за електротехнику и енергетику из Соколница код Брна у Чешкој који у Крагујевцу бораве у оквиру пројекта ’’Енергија без граница’’,  Душан Алексић, члан Градског већа за образовање,  у градској кући уприличио је пријем. У оквиру пројекта који заједнички реализују Прва техничка школа из Крагујевца и средња школа из Соколница, генерације ученика су се упознавале са начинима рада,  размењивали знања и искуства у области електротехнике.  Пријему је присуствовао в.д. директора Прве техничке школе, Немања Јоксимовић.

Добродошлицу и успешан боравак гостима из Чешке пожелео је Алексић, члан Градског већа упознајући их са историјом и културом Крагујевца, истичући да је и данас један од значајних универзитетских, правосудних, здравствених, привредних, спортских а од скоро и технолошко иновационих центара, али и да је свака међународна сарадња веома значајна.  У овом пројекту је утолико значајнија јер је реч о размени искустава ученика средњих школа из Крагујевца и Соколнице, казао је Алексић, члан Градског већа. Сарадња која траје две деценије отвара многе могућности за младе људе који осим дружења, размењују и употпуњују своја стручна знања, стичу нова пријатељства али је и значајна јер младима пружа прилику да у перспективи  наставе своје образовање у Републици Чешкој, додао је он.  

Следеће године сарадња школа из Крагујевца и Соколнице обележиће 20. година, током којих су се генерације ђака упознавале, размењивале знања и искуства, каже Ожишка Томкова, професорка у Средњој електротехничкој школи у Соколницама. Из године у годину све је веће интересовање наших ђака за учешће у овом пројекту јер свака група након посете Крагујевцу за своје другаре уради презентацију боравка која поред редовних наставних активности  и рада на пројектним задацима, садржи и посете значајних културних и историјских знаменитости Крагујевца и овог дела Србије.