Свечаном доделом диплома и награда Центар за рад са талентованом децом који ради под окриљем Центра за образовање Крагујевац обележио је прву годину рада која је завршена успешном и са резултатима који то и поткрепљују, наградама које су полазници освојили на државним такмичењима. У име града Крагујевца, полазнике Центра за рад са талентованом децом у сали Скупштине града, поздравио је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца. Свечаној додели диплома и награда, присуствовао је и Душан Алексић, члан Градског већа за образовање.

Задовољство је наше да данас, овде у Скупштини града Крагујевца можемо примити најталентованије ђаке града Крагујевца јер су они будућност нашег града. Желим да се захвалим Центру за образовање зато што је препознао потребу за формирањем Центра за рад са талентованом децом чиме им је омогућио да своје знање стечено кроз формално образовање у областима које их интересују, усаврше и докажу освајањем награда.

Да ли ће неко од њих сутра пронаћи посао у Државном дата центру или Центрима изврсности са националном банком матичних ћелија или у новом Научно-технолошком парку зависи од њихових интересовања и амбиција, али град свакако са државом ради на томе да створи услове да ти млади људи остану овде и да своја знања стичу и усавршавају у образовним установама у нашем граду – казао је Петрашиновић.

Биологија, енглески језик, српски језик, хемија, физика, математика, екологија били су наставни предмети у оквиру којих је организован менторски рад са талентованим ученицима ове године.

Јована Миликић, стручни сарадник Центра за образовање Крагујевац изразила је задовољство поводом прве успешно завршене године рада Центра за таленте.

У питању је менторска настава у оквиру које су се наши полазници, ученици седмог и осмог разреда основних школа и ученици средњих школа са територије града Крагујевца, припремали за тест знања и одбрану научно-истраживачког рада и управо је тај научно-истраживачки рад, сегмент који разликује ово такмичење од многих других. Ове године смо имали веома добре резултате на државним такмичењима, где смо од 15 ученика који су изашли на ово такмичење освојили 11 награда међу основцима, односно 9 од 15 у категорији средњих школа – казала је Јована Миликић.

Према њеним речима, основна идеја овог Центра је да се деца изместе из учионица, да поред теоријског дела наставе имају могућност да обаве и практични део наставе у лабораторијама ПМФ-а, теренски рад из области екологије, након чега су полазници та своја знања стечена у пракси преточили у истраживачке радове.