Резултати истраживања о осећају безбедности у јавним просторима, са посебним фокусом на жене, омладину и све осетљиве групе грађана које је обављено у сарадњи са више од 250 грађанки и грађана Крагујевца, биће представљени сутра, у Дому омладине у Крагујевцу, у оквиру пратећег програма Арсенал Феста.

Реч је о иницијативи подизања свести о безбедности жена, девојчица и осетљивих друштвених група  „Она хода сама кроз град – безбеднији Крагујевац за све“ која се одвија се у склопу пројекта „Сигурност жена и девојчица у јавном простору" који спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена – UN Women, у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, јединицама локалне самоуправе, организацијама цивилног сектора, Миксером и Амбасадом Уједињеног Краљевства,

Вишемесечно, детаљно мапирање јавних простора на којима се грађанке и грађани не осећају најбезбедније резултирало је пакетом предлога за унапређење безбедности жена, девојчица и свих грађана на овим местима, кроз просторне интервенције и кроз рад институција. Сет препорука које су сабране у приручник односи се на интервенције у простору који могу да се тичу осветљења, одржавања јавног зеленила, позиционирања саобраћајне сигнализације, јавног превоза и низа одлука урбаног планирања које не значе увек велике новчане инвестиције већ промену перспективе професионалаца у овим областима. Такође, део препорука односи се и на функционисање јавних институција које својим деловањем могу да утичу на креирање атмосфере безбедности.

Панел дискусија у Дому омладине биће одржана сутра, 29. јуна са почетком у 11 часова. Овом приликом биће речи о наредним корацима и могућностима примене ових препорука у будућем планирању града, изради стратегија, партнерских акција и иницијатива. У дискусији ће учествовати чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Гордана Дамњановић, координаторка Канцеларије за младе, Марија Ђоковић, представница UN Wомеn канцеларије у Београду Тијана Милошевић, Маја Цветковић, чланица бенда Е-play, новинарка Јована Глигоријевић, архитекткиња Наташа Ђурић и Маја Лалић, модераторка.