Интонирањем химни ’’Боже правде ’’ и ’’Ђелем ђелем’’ у извођењу академског ансамбла ’’Архангели’’ у Књажевско –српском театру почела је академија поводом обележавања Међународног дана Рома. Свечаности су присуствовали министри у Влади Републике Србије Дарија Кисић министарка за бригу о породици и демографију, Томислав Жигманов министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Славица Ђукић Дејановић министарка просвете, градоначелник Крагујевца Никола Дашић, представници академске заједнице, националних и градских институција,припадници ромске заједнице.

Град Крагујевац је проактивно у партнерству са припадницима ромске заједнице градио бројне политике, предузимао бројне мере у њиховој инклузији, правио институције, реализовао бројне пројекте и програме и на тај начин допринео унапређењу и интересу ромске заједнице, казао је министар Томислав Жигманов, истичући да је социјална инклузија и  интеграција Рома у друштво у Србији стално у фокусу Владе РС као и да је то интерсекторско питање којем је  важан мултидисциплинаран приступ те да локалне самоуправе и  ангажованост ромске заједнице имају важну улогу. Министар Жигманов је искуство града Крагујевца истакао као пример добре праксе који ће се и даље афирмисати и делити са осталим локалним самоуправама како би се интеграција припадника ромске заједнице на квалитетан и повољан начин, трајно решила.

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић је истакла значај и богатство ромске културе, традиције, историје а са друге стране указала на предрасуде, социјалне изолације, дискриминације са којима се Роми и данас суочавају. О томе колико је јака ромска популација говори и то да су, упркос препрекама, успели да сачувају своју културу, обичаје и јединствену ведрину и јачину духа, казала је Кисић и образовање навела као кључни корак у решавању свих проблема  са којима се ромска популација сусреће.

Министарство просвете континуираним системским и афирмативним мерама подршке у образовању довеле су велики број младих Ромкиња и Рома у школске клупе, док у предшколском образовању имамо чак 80 одсто Рома. Први разред је уписало 85,6 посто Рома, средњу школу похађа 52 посто а завршава је преко 60. Захваљујући афирмативним мерама на факултетима је један посто студената ромске популације и то су веома крупни кораци, оценила је Славица Ђукић Дејановић министар просвете, науке и технолошког развоја и истакла да је проблем осипање из система образовања. Зато смо се орјентисали да запослени у образовању као један од основних задатака имају програме да млади из свих сензитивних група остану да се школују и креирају свој живот. У томе могу да помогну успешни Роми, казала је Ђукић Дејановић и додала да таквих примера има, а да је нарочито значајан податак да 60 Рома и Ромкиња предаје ромски језик, да је то део  чување њихове традиције и културе. Честитајући им Међународни дан, министарка је истакла да је дефинисање свеобухватне јавне политике према ромској заједници и друштвеном деловању немогуће без њихове активне улоге.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је истакао задовољство што је Крагујевац један од градова који на јединствен начин обележава Међународни дан Рома чиме указује поштовање ромској заједници и поручује да припадају граду као и да су уважени део заједнице. Крагујевац памти све оне појединце који су дали свој допринос друштву у култури, спорту, уметности и свим другим областима, казао је градоначелник Дашић.

Др Гордана Дамњановић, помоћник градоначелника за област здравствене и социјалне заштите, људска и мањинска права је рекла да је Град Крагујевац оправдано пример добре праксе и носилац признања за посебан допринос, ангажман и иновативне приступе у области унапређења положаја рањивих и маргиналних група додељеног од стране ресорног министарства јер не постоји област у којој није урадио на унапређењу положаја Рома, почев од здравствене и социјалне заштите, превенције дискриминације и антициганизма, превенције осипања из образовног система, малолетничке деликвенције и малолетничких бракова.

Академија је део манифестације ’’Ромско културно пролеће’’ која се у организацији Образовно-културне заједнице Рома ’’Романипен’’ под покровитељством града,  три године одржава са другачијим концептом промовишући културу и традицију Рома на прави начин. Божидар Николић, извршни директор организације уручио је признања и захвалнице појединцима и институцијама који су дали свој допринос у организацији манифестације али и афирмацији и промовисању културног идентитета Рома у Србији и на међународном нивоу.    

Након академије у Књажевско-српском театру одржан је концерт Народног оркестра Ненада Милановића Пегија- Роминфест, вече ромске музике.