„Изазови јавних набавки на локалном нивоу“ била је тема дебате која је данас одржана у згради Градске управе у оквиру пројекта „Мање корупције – богатије друштво“. Пројекат партнерски спроводе Ужички центар за људска права и демократију и Бечејско удружење младих у сарадњи са локалним организацијама из 30 градова и општина. Партнери пројекта на локалном нивоу су Одељење за људска и мањинска права, родну равнопрвност и превенцију трговине људима града Крагујевца и Рома Центар, а у име Града Крагујевца учесницима дебате се обратила Гордана Дамњановић, помоћник градоначелника за здравствену и социјалну заштиту, људска и мањинска права.

Драгомир Поп Митић из Ужичког центра за људска права и демократију истакао је чињеницу да је приметно да Република Србија константно унапређује систем јавних набавки и све више се усклађујемо са Европском унијом, али на локалном нивоу је приметно да имамо све мање понуђача и да се све мање малих и средњих фирми јавља на тендере. Овакве дебате по градовима широм Србију организују се управо из разлога како би се разговарало који су узроци томе.

Поред тога организоваћемо и фокус групе са понуђачима како бисмо се упознали и са њиховим проблемима и резултат свих тих активности би требало да буду препоруке за допуну Закона о јавним набавкама како би се већи број малих и средњих предузећа укључио у систем јавних набавки – казао је Драгомир Поп Митић.

Гордана Дамњановић је истакла да када је реч о пружаоцима услуга у области социјалне заштите, приметно је да измене и допуне закона нису довеле до плурализма пружалаца услуга који би довео до веће конкуренције, снижавања цене услуге због чега је важно испитати разлоге и дати препоруке.