Агенција за безбедност саобраћаја позива све учеснике у саобраћају да у време првомајских празника обрате посебну пажњу и буду додатно опрезни јер се очекује повећан обим саобраћаја на путевима, путовања на дуже релације и у туристичке центре као што су планински центри, одмаралишта, излетишта, шеталишта и бање.

Може се очекивати и већи интензитет локалних кретања коришћењем путничких аутомобила, повећан број мопеда, мотоцикала и бицикала, повећан број пешака у околини места атракција, као и гужве на путевима и наплатним рампама.

Анализе које спроводи Агенција за безбедност саобраћаја указују на то да су најчешћи фактори настанка саобраћајних незгода са настрадалим лицима у време првомајских празника ''неприлагођена брзина'' и ''вожња под дејством алкохола''. Апелујемо на све возаче да брзину кретања возила прилагоде условима на путу и постављеним ограничењима, као и да не возе под дејством алкохола и психо-активних супстанци.

Првомајске празнике прате путовања у ноћним условима и вожња под дејством алкохола, нарочито младих лица, те упућујемо апел и родитељима да учествују у организацији превоза своје деце како би празници протекли безбедно.

Пешацима и бициклистима саветујемо да приликом кретања, поготову у јутарњим и вечерњим сатима, носе светлију и уочљивију одећу, буду адекватно осветљени, буду опрезни у саобраћају, као и да поштују саобраћајне прописе.

Мопедистима и мотоциклистима саветујемо да се адекватно припреме за путовања, користе заштитну опрему и да обрате пажњу на влажност коловоза поготову у јутарњим и вечерњим часовима, да поштују прописе, да не претичу колоне возила и да буду стрпљиви.

Неопходно је и да сви возачи и путници употребљавају сигурносне појасеве, исправно превозе децу у адекватним ауто-седиштима за децу. Родитеље позивамо да посебно воде рачуна о безбедности своје деце у саобраћају.

Свим учесницима у саобраћају желимо безбедне празнике!