Evaluacija dosadašnjih aktivnosti projekta ’’Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“ otpočetog prošle godine  i definisanje budućih koraka u daljem procesu ozakonjenja objekata u romskim naseljima kao i aktivnosti prevencije diskriminacije i ciganizma kao oblika rasizma, interkulturalnog inkluzivnog obrazovanja i prevencije napuštanja sistema obrazovanja mladih Roma i Romkinja, teme su radnog sastanka članova Saveta za unapređenja položaja Roma, Mobilnog i projektnog tima, održanog danas u zgradi Gradske uprave.

Govoreći o realizovanim aktivnostima projekta, Slađana Jovanović, koordinator projekta Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada izdvojila je obuku javnih službenika na temu prevencije i  borbe protiv diskriminacije sa fokusom na ciganizam. U saradnji sa stručnim službama gradske uprave Kragujevca uradili smo Antidiskriminacioni kodeks, kao podsetnik službenicima šta je diskriminacija i kako delovati. U oblasti intrakulturalnog obrazovanja, podsetila je Jovanović, za 77 nastavnika kragujevačkih osnovnih škola održane su obuke nakon kojih su izrađeni mali školski projekti i tri škole su dobile grantove od po 150 hiljada dinara za realizaciju aktivnosti. U oblasti ozakonjenja podršku smo imali od Gradske uprave za imovinu i ozakonjenje i Odeljenja za ljudska i manjinska prava.           

Ocenjujući dosadašnju saradnju sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom iz Novog Sada veoma uspešnom , dr Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava, je istakla da je u okviru stambene podrške, legalizacije stambenih objekata kao jednog od najvažnijeg segmenta projekta obuhvaćeno oko 40 objekata u romskim naseljima podsećajući da na teritoriji grada u 13 romskih naselja ima oko 500 takvih objekata. Prevencija napuštanja obrazovnog sistema, maloletničkih brakova, trgovine ljudima su aktivnosti od posebnog značaja a kao jedan od najznačajnijih segmenata projekta, dr Damnjanović je navela urađen Antidiskriminacioni kodeks.  Svi navedeni segmenti ovaj projekat čine izuzetno inkluzivnim i humanim jer ne uključuje samo romsku populaciju već i ostale vulnerabilne kategorije stanovništva, kazala je dr Damnjanović. 

Četvorogodišnji projekat ’’Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026“  je jedan od ciklusa projekata koji se odnose na socijalnu inkluziju Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji finansiran od strane švajcarske organizacije HEKS/EPER. Realizuje se u sedam lokalnih samouprava. Pored Kragujevca, aktivnosti diskriminacije i ciganizma kao oblika rasizma, interkulturalnog inkluzivnog obrazovanja, stambene podrške, ozakonjenja objekata sprovode se u Nišu, beogradskim opštinama Voždovac i Zvezdara  i opštinama Velika Plana, Kovin, Beočin.