Ђурђевдан је не само Дан града, него и дан захвалности за све што су нам наши преци оставили у наслеђе. Иако се данас, пре свега сећамо како је Крагујевац 1818. године, проглашењем за престони град модерне Србије, крупним кораком кренуо у будућност, тако и данас Крагујевац није само град славне прошлости, него град са огромним потенцијалом за будућност Србије, рекао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић на свечаном пријему делегација градова пријатеља и побратима захваливши им се на подршци, свему што су учинили за Крагујевац и што су својим присуством увеличали овогодишњу прославу. Породицу градова пријатеља Крагујевца чини 29 Повеља о братимљењу и Протокола о пријатељству и сарадњи са градовима широм света, а ове године подсетио је градоначелник потписан је Споразум о братимљењу са Милвокијем из САД – а, а породци се ускоро придружују Катерини из Грчке и Гванахуато из Мексика. Сви они су наше непроцењиво богатство, поручио је градоначелник Дашић.

На пријему је потписан је Меморандум о наставку сарадње између Крагујевца и Сјиана из Кине, која је започета 2016. године. Меморандум се потписали градоначелник Никола Дашић и извршни заменик градоначелника Народне владе града Сјиана, Лиу Лаишенг.

Веза између наше две земље Кине и Србије базирана је на заједничким искуствима сарадње и трајном пријатељству. Званично братимљење Сјиана и Крагујевца 2016. године означило је почетак новог поглавља у нашој сарадњи, рекао је Лаишенг, нагласивши да је Сјиан велики пријатељ града Крагујевца и вредна полазна тачка Пута свиле. Визионарска иницијатива „Појас и пут“ довела је Сјиан у први план кинеских настојања окренутих ка развоју односа са Европом, а део активности фокусиран је на неговању дубље практичне сарадње и размене између Крагујевца и Сјиана. За Сјиан је веома значајна улога Крагујевца у историји Србије као и његов географски положај, рекао је Лаишенг изразивши уверење да ова два града не повезује само непоколебљиво пријатељство већ огроман потенцијал за сарадњу у културној размени, туризму, логистици и здравству. Надам се, додао је Лаишенг да ћемо потписаним Меморандумом још више проширити сарадњу како би максимално унапредили заједнички просперитет.

Пријему су присуствовали представници Бара, Фоче, Инголштата, Јужноморавске регије, Питештија, Јерихона, грчког града Катерини и представници Спортског савеза Мостара.