U Velikoj letnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Rodi koju su organizovali  Crveni krst Kragujevac i Bolnička banka krvi Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac prikupljeno je   blizu 60 jedinica  ove dragocene tečnosti. 

S velikim ponosom i zahvalnošću, istakla je dr Gordana Damnjanović, pomoćnica  gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava, Grad Kragujevac  je osam godina uzastopno nosilac priznanja Najhumanije sredine kada je dobrovoljno davalaštvo krvi u pitanju. Veliku  zahvalnost dugujemo i  Centru za transfuziologiju UKC Kragujevac i GO Crvenog krsta za promociju dobrovoljnog davalaštva krvi a koje Grad finansijski podržava. Kao rezultat svega jesu mladi, novi davaoci koji čine  preko 5 % dobrovoljnih davalaca. Time Kragujevac ponovo  pokazuje da je najhumanija sredina naročito u letnjem periodu kada je krv preko potrebna za vanredne situacije, poručila  je dr Damnjanović.  

Volonteri Crvenog krsta poručuju da je Velika letnja akcija jedna od najznačajnih akcija u toku godine, zahvaljujući se dobrovoljnim davaocima, pozvali su nove, humane ljude da pomognu u prikupljanju dovoljne količine.

Tradicionalno, prijatelj velike letnje akcije SPD Radnički, svim davaocima poklonio je po pet ulaznica za otvorene gradske bazene. 

Krv mogu da daju sve osobe uzrasta od 18 do 65 godina. Interval između davanja krvi treba da bude tri meseca za osobe muškog , a četiri za osobe ženskog pola.

Inače, humani Kragujevčani i Kragujevčanke krv mogu dati svakog radnog dana u Službi za transfuziju UKC Kragujevac od 7:30 do 19:00 časova.