Potpisivanjem Ugovora o donaciji Fondacije za otvoreno društvo šest osnovnih škola u Kragujevcu ''Stanislav  Sremčević'', ''Sveti Sava'', ''Miloje Simović'' u Dragobraći, ''Natalija Nana Nedeljković'' u Velikom Polju, ''Dositej Obradović'' u Erdeču i ''Sreten Mladenović'' u Desimirovcu  koristiće obnovljive izvore energije. Radi se o projektu ''Solarni paneli u školama Zapadnog Balkana'' za čiju realizaciju su danas Ugovor potpisali Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika i Miodrag Milosavljević, izvršni direktor Fondacije.

Projekat koji u našoj zemlji sprovodi Fondacija za otvoreno društvo podudara se sa planovima razvoja grada, jer već nekoliko godina unazad zajedno sa resornim ministarstvom ulažemo značajna sredstva kako bismo pomogli građanima u energergetskoj tranziciji i što većem korišćenju obnovljivih izvora energije, kazao je Ružić. On je izrazio zadovoljstvo što je Grad Kragujevac četvrta lokalna samouprava u Srbiji obuhvaćena ovim projektom i što je zajedničkom analizom odlučeno koje su to škole koje imaju uslove za instaliranje solarnih elektrana. Škole će na ovaj način sredstva, koja bi utrošila za elektičnu energiju, moći da ulože u poboljšanje i unapređenje uslova rada za učenike, što je krajnji cilj svih nas, poručio je Ružić.

Ugovorom vrednosti 150 hiljada dolara šest  škola u Kragujevcu  će dobiti status prozjumera, odnosno i proizvođača i potrošača električne energije, objasnio je Miodrag Milosavljević, izvršni direktor Fondacije. Praktično to znači da će škole, na neki način, imati energetsku nezavisnost od sistema. Solarne elektrane su projektovane tako da pokrivaju celogodišnju potrebu za energijom, rekao je Milosavljević, naglašavajući  da projekat ima i edukativnu  komponentu za učenike, nastavnike i roditelje kako je moguće da se na održiv i ekološki prihvatljiv način generiše električna energija. Projekat ''Solarni paneli u školama Zapadnog Balkana'' je jedan od načina da se što više građana podstakne na ovu vrstu energetske efikasnosti kako bi i subvencije dobile puni smisao a ceo program  ''ozelenjavanja'' proizvodnje električne energije, širi zamah, kazao je Milosavljević.

Program energetske transformacije se realizuje na čitavom  Zapadnom Balkanu i obuhvata oko 80 škola. Srbija je, prema rečima donatora, kasnije krenula u uvođenje individualnih potrošača u sistem proizvođača i potrošača i do sada su sprovedena dva pilot projekta, u Velikom  Gradištu i Pirotu a solarne panele je dobilo i šest škola u Valjevu.

Potpisivanju ugovora u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave prisustvovali su Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje, Ana Radojević, energetski menadžer Grada i direktori osnovnih škola.