Евалуација досадашњих активности пројекта ’’Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих особа у Републици Србији 2023-2026“ отпочетог прошле године  и дефинисање будућих корака у даљем процесу озакоњења објеката у ромским насељима као и активности превенције дискриминације и циганизма као облика расизма, интеркултуралног инклузивног образовања и превенције напуштања система образовања младих Рома и Ромкиња, теме су радног састанка чланова Савета за унапређења положаја Рома, Мобилног и пројектног тима, одржаног данас у згради Градске управе.

Говорећи о реализованим активностима пројекта, Слађана Јовановић, коoрдинатор пројекта Екуменске хуманитарне организације из Новог Сада издвојила је обуку јавних службеника на тему превенције и  борбе против дискриминације са фокусом на циганизам. У сарадњи са стручним службама градске управе Крагујевца урадили смо Антидискриминациони кодекс, као подсетник службеницима шта је дискриминација и како деловати. У области интракултуралног образовања, подсетила је Јовановић, за 77 наставника крагујевачких основних школа одржане су обуке након којих су израђени мали школски пројекти и три школе су добиле грантове од по 150 хиљада динара за реализацију активности. У области озакоњења подршку смо имали од Градске управе за имовину и озакоњење и Одељења за људска и мањинска права.           

Оцењујући досадашњу сарадњу са Екуменском хуманитарном организацијом из Новог Сада веома успешном , др Гордана Дамњановић, помоћник градоначелника за здравствену и социјалну заштиту, људска и мањинска права, је истакла да је у оквиру стамбене подршке, легализације стамбених објеката као једног од најважнијег сегмента пројекта обухваћено око 40 објеката у ромским насељима подсећајући да на територији града у 13 ромских насеља има око 500 таквих објеката. Превенција напуштања образовног система, малолетничких бракова, трговине људима су активности од посебног значаја а као један од најзначајнијих сегмената пројекта, др Дамњановић је навела урађен Антидискриминациони кодекс.  Сви наведени сегменти овај пројекат чине изузетно инклузивним и хуманим јер не укључује само ромску популацију већ и остале вулнерабилне категорије становништва, казала је др Дамњановић. 

Четворогодишњи пројекат ’’Социјална инклузија за достојанствен живот Рома и других осетљивих особа у Републици Србији 2023-2026“  је један од циклуса пројеката који се односе на социјалну инклузију Рома и других осетљивих група у Србији финансиран од стране швајцарске организације ХЕКС/ЕПЕР. Реализује се у седам локалних самоуправа. Поред Крагујевца, активности дискриминације и циганизма као облика расизма, интеркултуралног инклузивног образовања, стамбене подршке, озакоњења објеката спроводе се у Нишу, београдским општинама Вождовац и Звездара  и општинама Велика Плана, Ковин, Беочин.